Luoston ametisti

Ametisti on kautta aikojen ollut suosittu ja arvostettu korukivi ja sitä löytyy myös Suomen Lapista. Luoston Lampivaarassa on toimiva ametistikaivos, jonne matkailijatkin pääsevät vierailemaan ja kaivamaan oman onnenkiven. Luoston ametisti on kaksi miljardia vuotta vanha.

Käytän pääosin koruissani ulkomaista ametistia, mutta joitain koruja on saatavana myös Luoston ametisteilla. Tilauskoruihin usein halutaankin aito Luoston ametisti. Luoston ametistin saatavuus kuitenkin vaihtelee eikä sitä välttämättä ole aina saatavilla haluttua kokoa tai muotoa. Aina kannattaa kuitenkin kysyä!

Lampivaaran ametistikaivos sijaitsee Luoston kupeessa, mutta kuitenkin Pelkosenniemen puolella vaikka yleisesti puhutaan Luoston ametistikaivoksesta. Esiintymän löysi sodankyläläinen kiviharrastaja vuonna 1985. Valtaosa Lampivaaran esiintymästä on läpinäkymätöntä tai läpikuultavaa ametistikvartsia ja vain häviävän pieni osa läpinäkyvää jalokiveä, ametistia. Esiintymästä löytyy myös savukvartsia ja väritöntä kvartsia eli vuorikidettä.

Vuonna 1995 löytyi toinen ametistikvartsiesiintymä Yli-Luostolta. Siellä toimii nyt Ametistiaarre-niminen kaivos.

Lähde: Risto Vartiainen, Lapin korukivet