Maagiset jalokivet

Jalo- ja korukiviin liittyviä uskomuksia ja tarinoita, jotka mielenkiinnosta ja rakkaudesta kiviin olen kerännyt eri lähteistä vuosien saatossa.

Akaatti

Neitsyen horoskooppikivi ja toukokuun kuukaudenkivi

Akaatti on voimakivi, jonka uskotaan vahvistavan, hoitavan ja suojaavan sekä vapauttavan stressistä. Akaatit antavat elinvoimaa väsyneille ja sairaille. Niiden uskotaan voimistavan sydäntä, helpottavan synnytyksiä ja olevan avuksi näkö- ja kuulohäiriöihin. Akaattia käyttävä sai voimaa vastustaa myrkkykäärmeen ja skorpionin puremia ja sitä on käytetty suojana pahaa silmää vastaan.

Akaatteja on pidetty pyhinä kivinä ja niitä on uhrattu Jumalille, joilta on pyydetty suojaa, terveyttä ja ravintoa.

Akvamariini

Maaliskuun kuukaudenkivi

Akvamariini on yksi pidetyimmistä jalokivistä ja erityisesti keskiajalla sitä arvostettiin paljon. Akvamariineja on istutettu kruununkalleuksiin ja käytetty sopivalla tavalla hiottuina ehtoollisastioiden ikkunoina. Jo vuoden 1300 lopulla siitä on hiottu ensimmäiset silmälasien linssit. Sen sanotaankin olevan näkijöiden kivi, joka auttaa parantamaan näkökykyä niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla.

Akvamariinia on pidetty merenkulkijoita suojelevana kivenä, jolla on ollut voima rauhoittaa merenkäyntiä ja joka on suojellut haaksirikolta ja merisairaudelta. Sillä uskotaan olevan eniten voimaa, kun se on kosketuksissa veden kanssa.

Sillä on sovitteleva vaikutus aviopareihin sillä se tuo lujuutta rakkauteen. Akvamariini on ollut yleinen lahja 18. hääpäivänä. Akvamariinin omistaja oli uskomuksen mukaan vapaa kaikista huolista.

Amatsoniitti

Onnea tuottava ”toivon kivi”

Kiviterapian mukaan nostaa ylös mieleen jääneitä harmittavia asioita. Masentuvalle ja asioitaan hautovalle amatsoniitin voima on positiivista.

Ametisti

Kalojen horoskooppikivi ja helmikuun kuukaudenkivi

Nimi tulee kreikan sanasta a-methystos, ei humalassa, ja ametistin onkin uskottu suojelevan alkoholismilta ja muilta riippuvuuksilta. Juopumuksen estoon auttoi ametistiamuletin kantaminen, mutta parhaiten voima tehosi jos nautti juoman ametistikupista.

Ametisti on arvostettu korukivi, joita on mm. Englannin kuninkaallisessa valtikassa ja Walesin prinssin kruunussa. Hurskauden symbolina (nimitys piispankivi) sitä on käytetty paljon keskiaikaisten kirkkojen koristelussa, katolisten piispojen sormuksissa ja rukousnauhoissa. Violetti on katumuksen väri.

Ametistin uskottiin auttavan päänsärkyyn, migreeniin, unettomuuteen ja suojelevan painajaisilta, taikuudelta ja noituudelta. Ametistia pidettiin myös rakastuneiden symbolina.

Ametisti on eniten käytetty meditaatiokivi ja kiviterapian mukaan sielun kivi ja henkinen opettaja. Se rohkaisee sisäiseen rauhaan, tasapainottaa tunne-elämää ja kuljettaa energiaa.

Fengshui suosittelee asettamaan ametistionkalon tietokoneen tai television läheisyyteen sähkö- magneettisen säteilyn vaikutusten vähentämiseksi.

Aventuriini

Vihreä aventuriini on ravun horoskooppikivi

Aventuriini on jokapaikan hoitokivi, joka suojaa sydäntä, mieltä ja sielua. Muinoin vihreän aventuriinin uskottiin kutsuvan Onnetarta erityisesti raha-asioiden suhteen.

Aventuriinia arvostettiin jo vanhassa Kiinassa suuresti ja sitä nimitettiin keisarinkiveksi. Aventuriini toi talismaanina onnea ja mukavuutta, reippautta ja ajatusten selkeyttä.

Kiviterapian mukaan se auttaa surumielisyyteen ja stressiin.

Dumortieriitti

Dumortieriitti kasvattaa kärsivällisyyttä sekä hellii ja hoivaa mieltä. Se auttaa keskittymään tarkasti pienimpiinkin yksityiskohtiin ja tasapainottaa stressaavissa tilanteissa.

Muinaisten uskomusten mukaan dumortieriittikorut ovat hyödyllisiä ihmisille, jotka haluavat irtautua riippuvuuksista tai pakkomielteistä.

Granaatti

Tammikuun kuukaudenkivi

Yleisesti granaatti tunnetaan punaisena kivenä, mutta sitä löytyy kaikkia muita värejä paitsi sinistä. Granaatin on uskottu hehkuvan iltaisin ja suojelevan painajaisilta. Tarinan mukaan Nooalla oli granaatti lyhtynä arkissaan.

Muinaiset egyptiläiset käyttivät sitä vastamyrkkynä ruokamyrkytyksiin ja käärmeenpuremiin. He laittoivat myös granaatin vainajien mukaan turvaamaan matkaa tuonpuoleiseen. Kuningas Salomonin rintapanssariin oli istutettu 12 maagista kiveä, joista yksi oli granaatti.

Voimakivi, joka huokuu fyysistä voimaa, rohkeutta ja itseluottamusta. Tunnetaan myös ystävyyden kivenä, jonka ystävykset antoivat toisilleen muistoksi. Sitä tulisi katsoa valon läpi, jolloin se suodattaa silmien läpi vahvaa punaista energiaa kehoon. Granaattia suositellaan käytettäväksi korvakoruina, sormuksina tai sydämen päällä vaikka rintakoruna. Rakkauden kivi.

Granaattikorut kuuluivat 1800-1900 vaihteessa vahvojen ja vanhojen isoäitien perintökalleuksiin, joiden toivottiin tuovan perijälleen luonteenlujuutta, voimaa ja pitkää ikää, mitä kivi edustaa.

Helmi

Helmi on kesäkuun kuukaudenkivi.

Helmet syntyvät eri simpukkalajien sisällä, kun simpukan kuoren sisään pääsee jokin vierasesine (esim. hiekanjyvä) ja simpukka alkaa ympäröidä vierasesinettä helmiäisaineella. Yleisin helmityyppi on viljelty helmi, jolloin simpukan sisään asetetaan keinotekoisesti ärsyke jonka ympärille helmiäinen alkaa kehittyä. Helmi ei pidä kosteudesta eikä liiallisesta kuivuudesta ja kuivuminen saattaa vanhentaa helmen, jolloin se menettää kiiltonsa.

Aito helmi mukailee kehon lämpötilaa ja se tuntuukin iholla lämpimältä. Helmen energian sanotaan olevan lempeää, rauhoittavaa ja rakastavaa. Helmen uskotaan auttavan hengitysteiden tulehduksissa.

Hematiitti

Hematiitin eli verikiven uskotaan rauhoittavan, selkeyttävän ja tasapainoittavan tunnetiloja. Auttaa elämään tässä hetkessä ja parantaa henkilökohtaisia suhteita.

Sotilaat ovat pitäneet hematiittia taisteluissa mukanaan tuomassa voimaa, rohkeutta ja kestävyyttä. Sen uskotaan vahvistavan sydäntä, seisauttavan verentulon, helpottavan suonenvetoa ja vahvistavan jalkoja.

Kiviterapian mukaan hematiitti on oiva kivi lihasten rentouttamiseen, kivellä suositellaan kevyesti hankaamaan kipeytyneitä lihaksia.

Jaspis

Oinaan ja kauriin horoskooppikivi ja tammikuun kuukaudenkivi

Jaspista kutsuttiin vanhoissa legendoissa nimityksellä ”Kaikkien kivien äiti”. Sillä uskottiin olevan maagisia voimia ja se suojasi huimauskohtauksilta, kiihotti ruokahalua ja paransi naistenvaivoja. Se suojasi myös kummituksilta ja pettymyksiltä rakkaudessa.

Karneoli

Oinaan, härän, ravun ja skorpionin horoskooppikivi.

Karneolin uskotaan poistavan levottomuutta ja vihaa sekä suojaavan negatiivisilta tunteilta, vihalta, kateudelta ja pelolta, sekä omilta että muiden. Alentaa verenpainetta, puhdistaa verta ja tasapainottaa hormonitoimintaa. Lisää seksuaalisuutta ja hedelmällisyyttä, vahvistaa perhesiteitä ja tietoisuutta menneisyydestä.

Karneoli on tärkeimpiä kiviterapian voimakiviä. Se rohkaisee varovaista, piristää hajamielistä, virkistää hämmentynyttä ja vahvistaa aneemista. Aktivoi henkilökohtaista vahvuutta ja tuo esiin piilossa olleita kykyjä, rohkaisee elämään hetkessä.

Kiviterapia suosittelee asettamaan karneolin lähelle kodin ulko-ovea, se kohottaa turvallisuutta ja kutsuu luokseen yltäkylläisyyttä.

Kordieriitti

Viikinkien kerrotaan käyttäneen hyväkseen kordieriitin voimakasta pleokroismia (kiteiden väri muuttuu eri suunnista katsottuna) laivojensa navigoinnissa. Auringon sijainti voitiin määrittää myös pilviseltä taivaalta katsomalla kivestä tehdyn linssin läpi. Esiintyy myös Suomessa.

Lumihiutaleobsidiaani

Puhtauden ja tasapainon kivenä lumihiutaleobsidiaani auttaa vapautumaan stressaavista ajatuskuvioista.

Lumikvartsi, maitokvartsi

Lumi- eli maitokvartsi on yksi kvartsin yleisimpiä muunnoksia. Se esiintyy maitomaisen sameana monien kivilajien päämineraalina sekä kalliorakojen täytteenä.

Lumikvartsi omaa vuorikidettä hieman hitaampaa, mutta lempeämpää energiaa. Se puhdistaa kielteisyyttä ajatuksista ja tunteista, lumikvartsi on avuksi myös rajoituksista irtipäästämisessä

Morganiitti

Morganiitti kuuluu berylliryhmään ja sen väri vaihtelee vaaleanpunaisesta punertavaan violettiin. Morganiitiin uskotaan puhdistavan ja vaikuttavan positiivisesti sydämeen.

Onyx

Kauriin horoskooppikivi

Mustaa onyksia käytetään rukousnauhoissa, sillä se auttaa kuulemaan sisäistä ääntä.

Onyksia on perinteisesti pidetty koruna tai amulettina kaulalla, jossa sen on uskottu viilentävän kuumia tunteita ja tukevan siveyttä.

Kiviterapian mukaan onyx on parhaita kiviä keskittymiseen ja syvälliseen ajatteluun. Se herkistää kuulemaan omantunnon ääntä ja auttaa näkemään oikean ja väärän.

Onyksin avulla on hoidettu iho-ongelmia ja sen uskotaan vahvistavan hiuksia ja kynsiä, sekä suojelevan hyönteisten pistoilta ja käärmeen puremilta. Onyx-sormuksen pitäminen keskisormessa uskottiin tuovan tasapainoa elämään.

Aito musta onyksi alkaa olla melko harvinaista ja usein onyksina myydäänkin mustaa akaattia.

Rodoniitti

Rodoniitti on ollut myös äärettömän suosittu 1700-luvulla Venäjän hovissa. Kiveä käytettiin korujen lisäksi arkkitehtuurissa, kuten seinien paneloinnissa.

Rodoniitti on voimakas emotionaalinen tasapainottaja, joka hoivaa rakkautta ja rohkaisee lähestymään sydämen asioita itsevarmuudella. Se on shamaaninaisen kivi, joka auttaa saamaan yhteyden omiin voimavaroihin.

Laulajan kiveksi kutsutun rodoniitin kerrotaan tuovan herkkyyttä äänen.

Rubiini

Rubiini ja safiiri kuuluvat korundi-ryhmään ja ne ovat toiseksi kovimmat mineraalit timantin jälkeen. Rubiini kuuluu kalleimpiin jalokiviin. Suuret rubiinit ovat harvinaisempia kuin vastaavankokoiset timantit. Rubiinit ovat olleet kuningashuoneiden kruununjalokivien parhaimpia kiviä.

Kyyhkysenverenväristä rubiinia on arvostettu jo varhain ja sitä on pidetty elämän kivenä, joka vahvistaa sydäntä ja palauttaa voiman. Sen uskottiin suojelevan uskovia paholaiselta ja varjelevan rutolta. Punaisen värin takia sitä pidettiin tehokkaana veren sairauksien hoitoon.

Ruusukvartsi

Härän horoskooppikivi

Tunnettu kautta historian ehdottoman rakkauden kivenä, joka parantaa haavoittunutta sydäntä paitsi tunnetasolla myös fyysisellä tasolla ja haihduttaa surua ja pelkoa sekä kasvattaa itsevarmuutta. Parhaiten se toimii lähellä sydäntä.

Kiviterapian mukaan hoitaa sydämen haavoja, opettaa anteeksiantoa ja huolehtimista omasta itsestä. Herkistää luovuudelle, taiteille ja avoimuudelle. Sopii erityisesti lapsille ja vanhuksille sekä kaikille, jotka kaipaavat lämpöä, turvallisuutta ja hellimistä. Varjeltava auringonvalolta ja kuumuudelta.

Muinaisuskomuksen mukaan ruusukvartsi vähentää painoa ja ryppyjä!

Safiiri

Syyskuun kuukaudenkivi.

Sininen safiiri on tunnetuin vaikka safiiria esiintyy lähes kaikissa väreissä, myös värittömänä. Safiirin kerrottiin lahjoittavan omistajalleen voimaa, kunniaa ja kuolemattomuuden. Se oli rikkauden symboli ja poisti eripuraisuutta ja tuskaa. Sen uskottiin myös alentavan verenpainetta ja helpottavan unettomuutta.

Sardonyksi

Sardonyksi on piilokiteinen kvartsi, yksi akaatin muunnos.

Kiviterapiassa sardonyksia suositellaan onnellisen ja kestävän avioliiton sekä ystävyyssuhteiden ylläpitämiseen, kivi houkuttelee puoleensa hyvää onnea.

Muinaisten uskomusten mukaan yksi sardonyksi omakotitalon jokaisen kulman, ikkunan ja oven luona ehkäisevät rikoksia.

Savukvartsi

Vaa’an horoskooppikivi

Kestävyyden kivi, tuo lisää nopeavaikutteista energiaa ja edistää itsetuntoa ja elämäniloa. Tasaa tunteita, antaa fyysistä voimaa sekä lisää todellisuudentajua ja kykyä viedä asiat päätökseen. Käytetty usein miesten sormuksissa.

Kiviterapian mukaan hyväksi muutettaessa uudelle paikkakunnalle tai kun tuntee itsensä juurettomaksi. Opettaa kuuntelemaan omaa kehoa, auttaa toimimaan käytännön tasolla sekä tarttumaan asioihin ja päästämään irti. Poistaa itsekeskeisyyttä ja katkeruutta ja tuo uudenlaista myönteisyyttä.

Sitriini

Kaksosten horoskooppikivi ja marraskuun kuukaudenkivi

Sitriiniä on käytetty muinoin pahoja ajatuksia ja käärmeen myrkkyä vastaan. Sen uskotaan vahvistavan itsetuntoa ja olevan apuna herkille ja haavoittuville ja suojelevan hyväksikäytöltä.

Kiviterapiassa sitriinin uskotaan kirkastavan ajatuksenjuoksua, auttavan löytämään kompromisseja ja uusia ratkaisuja vanhoihin ajatusmuotoihin. Nopeuttaa päättämistä ja asioiden kuntoon saattamista. Apuna erityisesti kirjanpitäjille ja liikkeenhoitajille sekä ihmissuhde- ja kasvatusongelmissa. Sanotaan myös laihdutuskiveksi ja ilon kiveksi, joka kantaa mukanaan auringonvaloa.

Smaragdi

Smaragdi on toukokuun kivi. Sen nimi on johdettu Kreikan kielen sanasta smaragdos, vihreä kivi. Smaragdin väri on tummanvihreä, halutuin väri on puhtaan ruohonvihreä. Sen epätavallinen väri on antanut nimen värisävylle smaragdinvihreä.

Smaragdeja on pidetty jalokivien kuninkaana jo vuosituhansia ennen ajanlaskumme alkua. Smaragdeja on löydetty egyptiläisten faaraoiden hautakammoista ja Pompeijista. Myös Raamatussa mainitaan smaragdi. Sitä on käytetty koruissa, kruununjalokivissä ja uskontoon liittyvissä esineissä.

Muinaisille roomalaisille smaragdi symbolisoi hedelmällisyyttä ja se oli omistettu Venukselle.

Unkarin kuninkaan Bela I:n smaragdin kerrotaan haljenneen kolmeen osaan hänen petettyään aviopuolisoaan. Smaragdin on myös uskottu tekevän käyttäjänsä siveäksi ja sen olevan hyväksi silmille.

1600-luvulla smaragdin on uskottu pysäyttävän verenvuodon ja parantavan punataudin sekä laskevan kuumepotilaan kuumeen.

Sodaliitti

Sekaannusta poistava sodaliitti tasapainottaa mielen ja rauhoittaa ajatusvirran. Se vahvistaa myös intuitiota ja auttaa meitä näkemään fyysistä näkymättömyyttä sekä ennusunia.

Kiviterapia suosittelee sodaliittia ympäristön energioille herkille ihmisille, eritoten sähkömagneettisesta saasteesta kärsiville.

Tiikerinsilmä

Kaksosten horoskooppikivi

Kullankeltainen tiikerinsilmä antaa maskuliinista voimaa ja rohkeutta, suojelee vihollisten hyökkäyksiltä ja antaa metsästysonnea. "Silmäkvartseja" on pidetty isäntien ja talonpoikien suojelijana ja ne palvelivat talismaaneina. Menneellä vuosisadalla tiikerinsilmä on ollut haluttu jalokivi, jota on verrattu jopa timanttiin.

Kivterapian mukaan elämäntarkkailija, jolla kyky nähdä eteen ja taaksepäin. Ruskea sisältää vahvaa energiaa ja kullankeltainen välittää tietoa. Vahvistaa heikkoa itsetuntoa ja auttaa löytämään itsensä. Voidaan käyttää flunssan ja tulehdusten hoitoon lämmittämään kehoa ja kylmiä jalkoja.

Timantti

Timantti on huhtikuun onnenkivi.

Timantti on hiiltä, ja sen tekee ainutlaatuiseksi sen voimakas kiilto, kauneus ja ylivertainen kovuus. Timantin nimi tulee kreikankielisestä sanasta adamas, joka tarkoittaa voittamatonta.

Timantin uskottiin tekevän myrkyt tehottomiksi ja poistavan mielettömyyden ja pelot. Timanttia on muinoin käytetty jauhettuna myös sisäisesti, sillä sen nauttimisen uskottiin siirtävän voimansa ihmiseen. Timantin säihkeen takia muinaiset Intialaiset uskoivat timanttien olevan tähtien sirpaleita.

Kiviterapian mukaan valkoista, puhdasta valoa oleva timantti tuo selkeyden, puhdistuksen, harmonian ja rakkauden sekä yltäkylläisyyden sekä kirkastaa ajatuksia. Timanttikorvakorujen käytön uskotaan torjuvan matkapuhelimen säteilyä.

Topaasi

Marraskuun kuukaudenkivi.

Myös topaasia esiintyy useissa eri väreissä vaikka tunnetuin lienee vaaleansininen. Topaasin uskottiin tuottavan miehille viisautta ja jalomielisyyttä sekä naisille kauneutta ja suojaa hedelmättömyyttä vastaan.

Topaasin uskotaan kasvattavan ymmärrystä ja sallivan olemisen ilman suorittamista. Se auttaa valaisemaan omaa polkua päämääriä kirkastaen ja sisäisiä voimavaroja huomioiden.

Turkoosi

Vesimiehen horoskooppikivi ja joulukuun kuukaudenkivi

Onnea tuottava kivi, joka suojelee onnettomuuksilta ja väkivallalta. Tuo rakkautta ja viisautta ja helpottaa uusien ihmissuhteiden solmimista.

Turkoosi suojelee eläimiä ja matkustavaisia. Muinaisessa Euroopassa uskottiin, ettei turkoosin kantaja koskaan kärsisi katkenneista luista, sen sijaan turkoosi itse menisi rikki. Usein hevosen suitsiin kiinnitettiin turkoosi suojelemaan sitä kompastumiselta ja kaatumiselta. Sitä on käytetty amulettina kaikenlaisia putoamisia vastaan.

Turkoosi on ollut arvostettu korukivi ja sitä on käytetty Egyptissä helminauhoissa jo 5500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Persiassa turkoosia kannettiin usein pikkusormessa. Uskomuksen mukaan uudenkuun heijastuksen näkeminen turkoosin pinnasta toi hyvää onnea ja suojan paholaisen houkutuksia vastaan.

Kiviterapian mukaan turkoosin suojelevat voimat toimivat parhaiten, kun sen on saanut lahjaksi. Käsien välissä lämmitetty kivilahja viestii ystävästä, joka välittää suuri sinusta.

Turkoosin värin himmenemisen on tulkittu olevan merkki petoksesta, naisen uskottomuudesta tai ystävyyden hiipumisesta.

Turkoosi on arka kivi, joka tulee suojata kuumuudelta, valolta, iskuilta ja vahvoilta kemikaaleilta.

Turmaliini

Hollantilaiset kauppiaat toivat 1700-luvun alussa Ceylonilta Eurooppaan kiviä, joista käytettiin singalinkielistä nimitystä "tura mali". Turmaliinia esiintyy useissa eri väreissä ja samassa turmaliinikiteessä on usein monia värejä.

Turmaliinikiteisiin saadaan sähköinen varaus lämmittämällä tai jäähdyttämällä niitä. Sähköisten ominaisuuksien takia sen uskottiin olevan ennalta määrätty energian siirtoon ja siitä tuli henkimaailman kivi.

Hollantilaiset kauppiaat ja merenkulkijat käyttivät turmaliinin sähköisiä ominaisuuksia hyväkseen nuohoamalla kuumennetuilla turmaliinikiteillä tuhkat merenvahapiipuistaan. Siitä mineraalin toinen nimi "tuhkanvetäjä".

Käytettiin huimauskohtauksia vastaan ja vahvistamaan muistia.

Vuorikide

Leijonan horoskooppikivi ja huhtikuun kuukaudenkivi.

Puhtauden symboli, vaikuttaa positiivisesti tunteisiin ja ajatuksiin. Välittää energiaa kehoon.

Jo mesoliittisen kivikauden ihmiset tunsivat vuorikiteen ja sitä on kutsuttu nimellä kivettynyt jää. Idän kansat pitivät vuorikidettä kärsivällisyyden ja täydellisyyden kivenä. Tiibetiläiset käyttivät sitä haavojen käsittelyyn ja sillä parannettiin vatsa- ja sydänkipuja. Kristallimaljasta juominen suojasi hammassäryiltä ja vuorikide suussa lievitti janoa. Kirkkautensa takia sitä käytettiin kaihin hoitoon.

Kiviterapian mukaan jokainen, joka on astumassa henkiselle polulle tai pohtii elämän peruskysymyksiä, voisi ottaa vuorikiteen matkatoveriksi. Sen puhdistavat, virkistävät ja lataavat voimat auttavat matkalla ja neutraloivat negatiivista säteilyä.

Lähteet mm: Walter Schumann: Jalokivet ja korukivet, Rudolf Dud'a ja Lubos Rejl: Jalokivien maailma, Kalle Taipale: Kivet ja mineraalit Suomen luonnossa, spectrostone.fi, energiakeskus.com, wikipedia.org, tunturisusi.com.