Ametisti

Ametisti on kautta aikojen ollut suosittu ja arvostettu korukivi ja sitä löytyy myös Suomen Lapista. Luoston Lampivaarassa on toimiva ametistikaivos, jonne matkailijatkin pääsevät vierailemaan ja kaivamaan oman onnenkiven. Lampivaaran ametisti on kaksi miljardia vuotta vanhaa.

Lampivaaran ametistikaivos sijaitsee Luoston kupeessa, mutta kuitenkin Pelkosenniemen puolella vaikka yleisesti puhutaan Luoston ametistikaivoksesta. Esiintymän löysi sodankyläläinen kiviharrastaja vuonna 1985. Valtaosa Lampivaaran esiintymästä on läpinäkymätöntä tai läpikuultavaa ametistikvartsia ja vain pieni osa läpinäkyvää jalokiveä, ametistia. Esiintymästä löytyy myös savukvartsia ja väritöntä kvartsia eli vuorikidettä.

Vuonna 1995 löytyi toinen ametistikvartsiesiintymä Yli-Luostolta. Siellä toimii nyt Ametistiaarre-niminen kaivos.

Fuksiittikvartsiitti

Fuksiittikvartsiitti on vihreää kvartsiittia, jonka värin aiheuttaa kromipitoinen kiillemineraali fuksiitti. Kvartsiitit ovat syntyneet muinaisen meren pohjaan kerrostuneista kvartsihiekoista iskostumalla kovassa paineessa. Kvartsiittiesiintymiä on Lapissa mm. Sodankylässä ja Posiolla

Hematiitti

Hematiitti on rautaoksidia ja kiillotettuna se on siniharmaa ja voimakkaan metallikiitoinen. Hematiitti on ollut suosittu korukivi jo historiallisista ajoista alkaen. Hematiittia työstettäessä jäähdytysvesi värjäytyy tummanpunaiseksi, josta tulee nimi verikivi. Hematiittia löytyy mm. Yli-Luostolta ja Inarin Lemmenjoelta.

Jaspis

Jaspis on hienojakoista kvartsia, jossa on mukana muita väriä antavia mineraaleja kuten hematiittia, magnetiittia ja grafiittia. Lapin jaspis on tavallisimmin tiilenpunaista, mutta irtokivinä löydetään myös keltaisia, mustia ja vihertäviä muunnoksia. Punainen jaspis on Lapin tunnetuin ja käytetyin korukivi. Suurimmat esiintymät ovat Kittilässä.

Lumikvartsi

Lumikvartsi eli maitokvartsi on Lapin tavallisimpia ja käytetyimpiä korukiviä. Lumikvartsia esiintyy Lapissa yleisesti isoina lohkareina tai leveinä rakkautuneina juonina. Tunnettuja esiintymiä on mm. Savukoskella ja Kittilässä.

Lähde: Risto Vartiainen, Lapin korukivet